כיצד לצמצם עלויות ברכישת מטבע חוץ בבנק
בעקבות פניה שהתקבלה אצלי היום, אני מבקש לשתף את קוראי האתר במידע חשוב בנושא מטבע חוץ.
כאשר אנחנו משקיעים, לעיתים אנחנו רוצים להשקיע בניירות ערך זרים הנקובים במטבע חוץ. לצורך כך, עלינו לרכוש מטבע חוץ בחשבוננו בבנק, או בבית ההשקעות בו אנו מנהלים את חשבון ההשקעות שלנו.
רכישת מטבע חוץ כרוכה בעלויות, חלקן גלויות וחלקן סמויות. חשוב שהמשקיע יהיה ער לסוגי העלויות על מנת שידע כיצד לנהל לגביהן משא ומתן עם הבנק ולהפחיתן.
ראשית, נציין כי לחלק מניירות הערך הזרים קיימים ניירות ערך ישראליים מקבילים המאפשרים לנו חשיפה דומה או זהה. בטרם נחליט על רכישת ערך זר נצטרך להשוות את מכלול העלויות הכרוכות ברכישת ובהחזקת נייר ערך ישראלי אל מול העלויות הכרוכות ברכישת מטבע חוץ ורכישת נייר ערך זר. יועץ השקעות מיומן יוכל לבדוק זאת עבורכם.
אם בכל זאת החלטתם לרכוש מטבע חוץ, חשוב להבחין בין שני סוגים עיקריים של עלויות:
1. עמלה תפעולית בגין רכישת המטח (עמלת רכישת מטח, דמי ניהול חשבון מטח, וכדו')
2. הפרשי שער
במידה ואתם רוכשים או מוכרים מטבע החוץ בחשבון הבנק שלכם, ברוב המקרים הבנק יגבה מכם עמלה תפעולית. אפשר ורצוי להתמקח עם הבנק על גובה העמלה, ולדרוש את הפחתתה עד לאפס. לשם ההשוואה, מי שמנהל את החשבון שלו בבית השקעות פטור בדרך כלל מעמלה זו.
אבל כאן גם יש להיזהר. בדרך כלל פקיד הבנק ייתן לכם את מלוא הפרטים על העמלה התפעולית, אולם הוא לא יציין בפניכם מהו גובה הפרשי השער שהבנק גובה מכם. מהו הפרש שער?
נניח לצורך הדוגמה שהפרש השער אותו נוהג הבנק לגבות הוא 0.7%. נניח שאתם רוצים לרכוש 10000 דולר ארהב, ושער השקל/דולר בעת ביצוע העסקה עומד על 3.8 ₪ לדולר. במקרה כזה השער שהבנק יציע לכם לצורך ביצוע העסקה יהיה 3.8 בתוספת 0.7%, כלומר 3.8266 ₪ לדולר. בעצם אתם תשלמו יותר שקלים עבור כל דולר שתרכשו.
חשוב לציין כי הפרש השער לא יופיע בתור שורה בחשבון, ולפיכך רוב הלקוחות לעולם לא יידעו כמה שפועל עלה להם הפרש השער שהבנק גבה מהם. במרבית המקרים, הלקוח כלל אינו מודע לקיומו של הפרש השער או שהוא לא מבין את המשמעות שלו. למרבה הצער, פקיד הבנק כנראה לא יטרח לציין זאת בפניכם מיוזמתו.
זאת למרות העובדה שבמקרים רבים הפרש השער מהווה את החלק העיקרי של העלות.
קורה לא אחת, שהלקוח שהצליח להתמקח עם פקיד הבנק על גובה העמלה התפעולית, יוצא מסניף הבנק שמח וטוב לב בעוד שבעצם הוא כלל אינו מודע לכך שעל החלק העיקרי והחשוב של העמלה הוא לא ניהל שום משא ומתן והוא שילם מחיר מלא.
בהחלט ניתן לדרוש ולקבל מפקיד הבנק "הטבה בשער", בגובה של 0.4%-0.5% מגובה העסקה. כלומר, במקום לשלם 0.7% מסכום המטח שרוכשים, לשלם רק 0.3%-0.2%. בדוגמה שהובאה לעיל, מדובר בהפרש של כ 20 דולר ארה"ב, בהחלט סכום לא מבוטל שכולו הולך לחסכון ללקוח.
לקבלת הסברים נוספים בנושא או בכל התלבטות פיננסית אחרת ניתן לפנות אלי באמצעות האתר
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.