שני סוגי סיכונים בהשקעה באגרות חוב
כלל הזהב בעולם ההשקעות הוא שככל שנרצה להשיג תשואה גבוהה יותר, כך נצטרך לשאת בסיכון רב יותר בהשקעה. בשוק ההון קיימים סוגים שונים של אגרות חוב ברמות שונות של סיכון. בכל עת, יש לבחון האם התשואה שמציעה אגרת החוב מצדיקה את הסיכון שאנחנו נותנים על עצמנו. רק אם נגיע למסקנה שהתשובה לשאלה זו חיובית, אגרת החוב שבדקנו תהיה ראויה להשקעה. לכן, חשוב להבין את שני סוגי הסיכונים העיקריים הקיימים באיגרות חוב.
סיכון המנפיק: כאשר אנחנו קונים אגרת חוב של ממשלת ישראל למשל, אנחנו יכולים להיות בטוחים למדי שהתשלומים המגיעים למשקיע בגין ההשקעה באגרת החוב ישולמו במועדם. אולם, כאשר אנחנו משקיעים באגרת חוב של חברה בע"מ, יכולתה של החברה לפרוע את התשלומים במועדם תלויה באיתנותה הפיננסית. ישנן בשוק חברות שונות ברמות שונות של איתנות פיננסית. סיכון המנפיק הוא בעצם הסיכון שהחברה שאת אגרות החוב שלה רכשנו תיקלע לקשיים כספיים ולא תוכל לפרוע את התשלומים במועדם. ברור שההשקעה באגרות חוב של בנקים למשל, יהיו הרבה פחות מסוכנות מאגרות חוב של חברות המשקיעות בנדלן במזרח אירופה. וגם כאן, ישנם גוונים רבים של אפור.
טרם ההשקעה באגרת חוב של חברה מסוימת יש לבחון את סיכון המנפיק של החברה. ככלי תומך החלטה לחלק ניכר מהחברות בשוק יש דירוג שניתן להם על ידי חברות הדירוג. דירוג זה אינו תורה מסיני, וכבר היו מקרים בעבר בהם חברות שדורגו בדירוג גבוה נקלעו לקשיים ולהסדרי חוב.
סיכון המחמ (משך חיים ממוצע): סיכון זה נובע מהטווח לפדיון של איגרת החוב. ככל שהטווח לפדיון גדל, כך גם גדלים אי הודאות והסיכון הכרוכים בהשקעה באיגרת. ככל שאיגרת החוב היא לטווח ארוך יותר כך יהיה מחירה בשוק תנודתי יותר. את טווח האיגרת נוהגים למדוד באמצעות פרמטר הנקרא מח"מ – משך חיים ממוצע. ככל שהמחמ ארוך יותר, כך סיכון המחמ של איגרת החוב רב יותר.
אלו הם שני סוגי הסיכונים העיקריים והנפוצים ביותר בהשקעה באגרות חוב. כמובן שעשויים להיות סיכונים נוספים הקשורים למאפיינים הספציפיים של כל איגרת, הנובעים מסוג ההצמדה, אופן קביעת הריבית, וכן תנאים מיוחדים שעשויים להיות נקובים בתנאיה של אגרת החוב, כגון זכות לחברה לבצע פדיון מוקדם כפוי, או לבצע המרה כפויה למניות בהתקיים תנאים מסוימים (נפוץ בחלק מאגרות החוב שמנפיקים הבנקים למשל.)
לאור העובדה שברוב תיקי ההשקעות אגרות החוב משחקות תפקיד מרכזי, החשיבות של בחירה נכונה של אגרות חוב בהתאם לתנאי השוק המשתנים, ובחינה דקדקנית של התשואה הצפויה אל מול הסיכון הנה חשובה מאד. לא אחת אנו נתקלים בתיקי השקעות שנבנו בעבר אך מנהל ההשקעות שכח להתאים את ההרכב של אגרות החוב למציאות המשתנה בשוק.
גם אם יש לך תיק השקעות שמנוהל בבנק או בבית השקעות, אני מזמין אותך ליצור עמי קשר לצורך בחינת תיק ההשקעות שלך, והאם הוא עבר התאמה נכונה לתנאים השוררים כיום בשוק ההון. הבדיקה הראשונית הנה ללא עלות וללא התחייבות.
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.