יש לכם פיקדון בבנק? אתם חייבים לקרוא את המאמר הבא!
בעידן של ריביות נמוכות, הריבית שניתן לקבל בבנקים עבור פיקדון הנה אפסית מה שהופך את הפיקדון הבנקאי למוצר השקעה לא רלוונטי. שוק ההון יכול להציע לחוסך הישראלי אלטרנטיבה ראויה.
שוק ההון המסורתי הוא עולם של שחקנים גדולים. בעבר, האפשרויות ששוק ההון ידע להציע למשקיעים הקטנים היו מוגבלות למדי. אולם, עם הזמן הנגישות לשוק ההון משתפרת, וגם למשקיעים הקטנים נוצרות אפשרויות ליהנות מהיתרונות הגלומים בהשקעה בשוק ההון.
למשקיע הקטן חסר לרוב ידע
קיימים שני חסמים מרכזיים העומדים בדרכם של המשקיעים הקטנים אל שוק ההון. הראשון שבהם הוא מחסור בידע מקצועי. היעדרו של חינוך פיננסי מסודר במערכת החינוך הממשלתית הוא בעוכריו של החוסך הישראלי. חוסר הידע מוביל לתפיסות שגויות הרווחות בציבור, לחששות ולחוסר יכולת של הציבור לנהל את חסכונותיו באופן אפקטיבי.
המשקיע הקטן נתקל בעלויות גבוהות
החסם השני הנו העלויות הגבוהות ביחס לגובה התיק של המשקיע הקטן. רוב כספו של הציבור נמצא כיום במערכת הבנקאית, וזו נוהגת לגבות עמלות גבוהות ומופרזות מלקוחותיה הקטנים וחסרי המיקוח, לעיתים עד כדי חיסול של כדאיות ההשקעה בשוק ההון עבור המשקיע הקטן, ובמיוחד בתקופות בהן הריבית במשק היא נמוכה והתשואות המוצעות על אגרות החוב אינן גבוהות.
הציבור משקיע בפיקדונות בבנקים בלית ברירה
לאור חסמי הידע וכן חסמי העלויות, הציבור הישראלי התרגל להשקיע את כספו בפיקדונות בבנקים. במרבית המקרים, ההשקעה בפיקדון בנקאי אינה כדאית ואינה מתאימה למשקיע הישראלי. להשקעה בפיקדון הבנקאי יש מספר חסרונות משמעותיים, אך למרבה הצער הציבור הישראלי ממשיך להשקיע את כספו במערכת הבנקאית, בדרך כלל כי הוא פשוט לא מכיר משהו אחר.
הפיקדון הבנקאי אינו מאפשר נזילות
לפיקדון הבנקאי יש חיסרון נוסף והוא נושא הנזילות. הכסף סגור לעיתים תקופה ארוכה ולא ניתן למשוך אותו ללא תשלום קנס שבירה. במקרים בהם נזקקים לכסף באופן דחוף עקב אירוע חיים פתאומי, לעיתים נאלץ החוסך לקחת הלוואה יקרה כנגדהפיקדון, או לחלופין לשבור את הפיקדון ולשלם קנס שבירה. בשוק ההון בעיה זו נפתרת משום שלרוב ניתן למכור את ההשקעה בבורסה בכל עת.
תשואה נמוכה בפיקדון הבנקאי
התשואה שמציע הפיקדון הבנקאי לחוסך הישראלי היא לרוב נמוכה. התשואה הנמוכה נובעת ממגוון סיבות. ראשית, לאור הריכוזיות וחוסר התחרות במגזר הבנקאות במשק הישראלי, התנאים שמציעה המערכת הבנקאית לחוסך הקטן הם לרוב תנאים גרועים. למעשה, כספו של המשקיע עובד בשביל הבנק יותר משהוא עובד בשבילו. הסיבה השנייה היא כמובן הריבית הנמוכה השוררת במשק. אולם, גם בתקופות בהן הריבית במשק גבוהה יותר, התנאים המוצעים למשקיע הקטן עי הבנקים הינם לרוב נחותים באופן משמעותי למה שניתן לקבל בשוק ההון ברמת סיכון דומה.
סיכון נמוך מדי שאינו מתאים לחוסך
אולם, ישנה גם סיבה נוספת. הפיקדון הבנקאי נתפס הנכס חסר סיכון ובהתאם הוא גם מציע תשואה נמוכה. הכלל היסודי בעולם ההשקעות הוא כי ככל שהמשקיע מוכן לשאת בסיכון רב יותר כך כך לאורך זמן תיק ההשקעות שלו יניב תשואה גבוהה יותר. ההשקעה בפיקדון הבנקאי הנה השקעה בסיכון אפסי, והתשואה עליה היא נמוכה בהתאם. מעבר לעובדה שהתנאים בפיקדון אינם טובים, עצם העובדה שכל כספו של המשקיע מושקע באפיק בסיכון אפסי גם היא תורמת לתשואה הנמוכה.
סיכון אינו שחור לבן, יש הרבה גוונים של אפור
כאשר אנחנו חושבים על המילה סיכון החסכונות בהקשר של החסכונות שלנו שצברנו בעמל רב, עשויה להתעורר תחושה ראשונית של חשש. אולם, חשוב לזכור כי הסיכון של תיק ההשקעות ניתן לשליטה ובקרה, ולהתאמה אישית לאופי ולנסיבות האישיות של כל משקיע. סיכון דומה מאד לדוושת הגז של מכונית נוסעים, אפשר ללחוץ עליה מעט, ולהתקדם באיטיות. אפשר ללחוץ עליה קצת יותר מהר, ואפשר גם ללחוץ עליה עד הסוף (אפשרות שלא מתאימה לרוב המשקיעים). בטווח הבינוני והארוך שוק ההון מתגמל את המשקיע בצורה יפה על נטילת הסיכון, ובעיקר על הסבלנות ועל ההתמדה בהשקעה. כמובן, שכאשר מתחילים ליטול סיכונים בתיק ההשקעות, יש חשיבות עצומה לכך שתיק ההשקעות ינוהל בצורה מקצועית. נטילת סיכון מתון בתיק ההשקעות בשילוב עם ניהול מקצועי של התיק יאפשרו לכם לגרום לכסף שלכם לעבוד בשבילכם ולא בשביל הבנק, ובטווח הארוך אף ליצור לעצמכם הכנסה פאסיבית.
חסם הידע מונע נטילת סיכון
בשלב הזה ייתכן ואתם שואלים את עצמכם כמה שאלות: איך אני יודע כמה סיכון מתאים לי? זה לא מפחיד מדי? איך אדע במה להשקיע כדי לממש את רמת הסיכון שבחרתי לעצמי? ואולי בכלל זה לא מתאים לי? לכל השאלות הללו תמצאו תשובות כאן
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.