שוקלים הגירה לחול? נמצאים ברילוקיישן? ומה עם החשיפה המטבעית?
המגמה של הסטת כספי המשקיעים הישראלים לשווקי חול הולכת וגוברת. בעידן הגלובאלי, אין כל מניעה שמשקיע ישראלי ישקיע את כספו בנכסים איכותיים בכל העולם, דרך חשבון ההשקעות הישראלי שהוא מנהל. שוק ההון הישראלי השכיל לפתח מגוון רחב של מוצרים אשר מאפשרים חשיפה לשווקי חו"ל בצורה קלה זולה ומשתלמת. אולם, היציאה לחול מעלה שאלות כבדות משקל הנוגעות לניהול החשיפה המטבעית של תיק ההשקעות.
לגדר או לא לגדר? זו השאלה
ככלל, השקעה בשווקי ארה"ב חושפת אותנו גם להקעה עצמה וגם לתנודות בשער השקל/דולר. במידה והדולר יתחזק אל מול השקל המשקיע ירוויח, או במידה ושער הדולר ייחלש יווצר הפסד. מכשירים פיננסיים רבים מאפשרים כיום להשקיע בשווקי חול תוך כדי גידור החשיפה המטחית. כל למשל, משקיע שמעוניין להשקיע חלק מכספו במדד ה S&P 500 בארה"ב, יוכל לבחור האם הוא רוצה להשקיע רק במדד וללא חשיפה לשער הדולר באמצעות מכשיר שמנטרל את החשיפה המטבעית, או שמא לבחור דווקא במכשיר שמקנה חשיפה גם למדד ה S&P 500 וגם לשער הדולר. אז לגדר או לא לגדר?
יש להתאים את מטבע ההשקעה למטבע הצריכה
ברוב המקרים, עבור רוב הלקוחות, יש צורך להתאים את המטבע בו מנוהל תיק ההשקעות למטבע בו הם צורכים. בסופו של דבר, לכל תיק השקעות יש מטרה מסוימת. בסופו של דבר, עבור לקוח ישראלי אשר חי בישראל ומשלם את הוצאותיו השוטפות בשקלים, יהיה נכון ברוב המקרים להמליץ על ניהול רובו של תיק ההשקעות בשקלים כאשר ניתן לשלב רכיב מטחי מסוים בתיק לצורך גיוון. לא ניתן לחזות מראש את התנודות בשוק המטח אין כל רע בגיוון מוגבל של החשיפה המטבעית בתיק ההשקעות גם למטבעות זרים. אולם, יש לזכור, כי שוק המטח הוא שוק מאד מתעתע ולא צפוי ולמעשה לא ניתן לחזות באמת תנודות עתידיות בשערי המטבעות בשוק המטח. לכן, חשיפה מוגזמת לשער האירו למשל, מתוך אמונה ששערו יעלה מהווה לרוב צעד מסוכן מדי עבור המשקיע הממוצע. שער האירו יכול לעלות בדיוק כמו שהוא יכול לרדת, וכאמור, אין שום דרך לדעת מראש מה יהיה שערו העתידי של האירו. לכן, מומלץ להימנע מביצוע ספקולציות על שערי מטח, ולהקפיד להתאים את החשיפה המטבעית בתיק למטבע הצריכה.
ייתכנו גם מקרים חריגים
אולם, גם אבחנה זו אינה תמיד מדוייקת. בהחלט ייתכן מצב של לקוח ישראלי אשר חי בישראל אך מתכנן להשתמש בכסף שנמצא בתיק ההשקעות לצורך רכישת דירה בארה"ב בעתיד, או לצורך תמיכה בצאצא המתגורר באירופה. כמובן שבמקרים אלו דורשים התייחסות ספיציפית כל מקרה לגופו.
שוקלים הגירה או רילוקיישן? המצב מסתבך
בעבודתי היומיומית לא אחת אני נתקל בלקוחות אשר שוקלים הגירה או רילוקיישן למדינה אחרת לתקופה זמנית או קבועה.
ישנם גם ישראלים תושבי חוץ אשר נמצאים בחול אך שוקלים חזרה לארץ בעוד מספר שנים, אך הם אינם בטוחים אם יחזרו ומתי. לקוחות אלו מתבטים לא אחת לגבי ההשלכה של השינוי הצפוי על תיק ההשקעות שלהם. לעיתים, קיימת אי ודאות לגבי התוכניות העתידיות, האם יהגרו, מתי ולאיזו מדינה ולכמה זמן, מה שמסבך את התמונה עוד יותר. במקרים כאלו יש לבצע הערכת מצב אמיתית של ההסתברות להתממשותם של התרחישים השונים, ולהתאים את החשיפה המטבעית בתיק ההשקעות בהתאם. כך למשל, לקוח שמאמין שיש הסתברות של 50% שיהגר לארה"ב במהלך חמש השנים הקרובות, יוכל לקבל החלטה על ניהול חלק מתיק ההשקעות בשקלים ואת חלקו האחר בדולרים. הזנחת ניהול החשיפה המטבעית עלולה לעלות ביוקר יש להבין כי כל סטיה מהעיקרון של ניהול תיק ההשקעות במטבע שבו צפויים להשתמש בכסף יוצרת סיכון רב למשקיע. שערי המטח עשויים להיות תנודתיים מאד, וכך משקיע שצפוי להשתמש בכסף בדולרים עשוי לגלות שהשקל נחלש ביחס לדולר, ובפועל על אף שניהל תיק השקעות סולידי, ברגע האמת הוא בעצם הפסיד מאחר ולא הקפיד להתאים את החשיפה המטבעית שלו למטבע הצריכה הצפויה. לכן, אין להזניח נושא זה ויש להקדיש לו את מלוא תשומת הלב.
ניתן ליצור עמי קשר לצורך התייעצות, וכן לקבלת חוות דעת שנייה על תיק השקעות קיים.
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.