יועץ השקעות פרטי - שילוב מטבע הביטקוין כהשקעה אלטרנטיבית בתיק ההשקעות – סיכונים וסיכויים
מטבע הביטקוין מלווה אותנו כבר למעלה מחמש שנים, אולם לאחרונה הוא צובר פופולאריות חסר תקדים ואפילו הבנק המרכזי של בריטניה התייחס אליו בסקירה מיוחדת. בסקירה זו ננסה לבחון את הסיכונים והסיכויים הכרוכים בהשקעה במטבע.
מהו מטבע הביטקוין?
מטבע הביטקוין נועד להוות אמצעי תשלום עבור סחורות ושירותים. בעצם, הכסף בו אנו משתמשים (שקלים, דולרים אירו וכו) נועד בבסיסו לאותה המטרה בדיוק. בניגוד למטבעות המסורתיים, מטבע הביטקוין הוא מטבע מבוזר, כלומר אין אף גורם מרכזי שאחראי עליו או שולט בו. הדבר נשמע מוזר במבט ראשון ולכן ננסה להסביר איך זה ייתכן. מטבע הביטקוין הגיח לעולם כאשר מהנדס תוכנה אלמוני שכינויו Satoshi Nakamato פרסם באינטרנט מעין פרוטוקול של כללים לתפעול של מטבע מבוזר ותוכנה המיישמת אותם. כל שנדרש על מנת שהמערכת תתפקד הוא שמספיק אנשים ברחבי העולם יפעילו את התוכנה על המחשב שלהם. ואכן, עם הזמן יותר ויותר אנשים הריצו את התוכנה וכך נוצרה רשת תקשורת כלל עולמית אשר מורכבת מעשרות אלפי מחשבים שהיא הגורם המתפעל את מטבע הביטקוין. כל המחשבים בכל העולם מחזיקים את רשימת החשבונות והיתרות של המטבע, וכן את כל היסטוריית הטרנזקציות שבוצעו אי פעם. בעצם, כל פעולה שמתבצעת במטבע הביטקוין היא גלויה לכל הרשת וכך גם רשימת החשבונות והיתרות שלהם. אולם, לא ניתן לדעת למי שייך כל חשבון, והגישה אל החשבון מתאפשרת אך ורק באמצעות צופן ייחודי הידוע רק לבעליו. אין שום שרת מרכזי המנהל את הרשת המסועפת הזו, כל עשרות אלפי המחשבים המשתתפים ברשת מדברים עם כל האחרים ולכן כמעט ולא קיימת דרך בה ניתן להפסיק את פעילותה של רשת הביטקוין.
לכל אחד מהמטבעות המסורתיים והמוכרים לנו, יש בנק מרכזי שאחראי עליו, ומחזיק במונופול החוקי על יצירת הכסף. הבנק המרכזי שולט גם על כמות הכסף המודפסת, ובעצם אם רק ירצה יוכל להדפיס כמות אינסופית של המטבע באופן שישחק את ערכו. כך בעצם נוצרת אינפלציה.
לעומת זאת, כמות מטבעות הביטקוין נקבעה מראש בפרוטוקול המקורי שפרסם Satoshi Nakamato והיא אינה ניתנת לשינוי, אלא אם רוב המחשבים המפעילים את רשת הביטקוין יסכימו על שינוי הפרוטוקול, מה שלא סביר שיקרה.
ערכו של מטבע הביטקוין נגזר בעצם מהשווי של הסחורות והשירותים שניתן לקנות באמצעותו. אם נניח מצב היפותטי שבו ניתן לקנות כל מוצר או שירות בעולם באמצעות מטבע הביטקוין, שיכובד בכל בית עסק, הרי שבמצב כזה ערכו של כל מטבע ביטקוין יהיה שווי התוצר העולמי חלקי מספר מטבעות הביטקוין. אולם, מטבע הביטקוין הוא טכנולוגיה חדשה וכזו שאינה חפה מאתגרים שונים, וכמובן שעדיין רחוק היום בו כל בית עסק יכבד את מטבע הביטקוין. אולם, הציפיה של הציבור לכך שבעתיד ניתן יהיה לרכוש יותר ויותר סחורות ושירותים באמצעות המטבע, היא זו המקנה לו את ערכו.
בטבלה להלן ניתן לראות את התפתחות שער הביטקוין מתחילת שנת 2013 ועד היום:
ניתן לראות בבירור כי מדובר בהשקעה תנודתית ביותר ולפיכך מסוכנת ביותר.
עם זאת, קיים פוטנציאל בלתי מבוטל לרווחים במקרה בו תהיה התקדמות משמעותית לגבי העמקת האימוץ של הביטקוין כאמצעי תשלום ע"י חברות גדולות בעולם והטמעתו המוצלחת וחלחולו לעולם המסחר.
יש לקחת בחשבון מספר סיכונים הכרוכים בהשקעה במטבע. ייתכנו גם סיכונים שאינם מכוסים במסגרת סקירה זו. במידה וסיכון אחד או יותר יתממשו, כספי ההשקעה עשויים לרדת לטמיון במלואם, ולכן השקעה זו היא בסיכון גבוה מאד.
- מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית, וטרם נצבר מספיק נסיון.
- הטכנולוגיה תתמודד עם אתגרים גוברים והולכים עם הגברת היקף השימוש, עומס על הרשת ו/או גידול במורכבותה, סוגיות של איטיות וכו.
- היו מספר מקרים של בעיות אבטחה, עד כדי גניבה של מטבעות ביטקוין בהיקפים גדולים. פרצות אבטחה עשויות להבהיל את הציבור ולגרום לו שלא לתת אמון במטבע. קיימות מספר דרכים בהם ניתן להחיק במטבע הביטקוין, חלקן מסוכנות יותר מהאחרות מבחינת סיכוני האבטחה. מומלץ להתייעץ עם מומחה לנושא.
- סיכון רגולטורי – ייתכן והבנקים המרכזיים ו/או ממשלות לא ייראו בעין יפה את מטבע הביטקוין, מכיון שהוא מפחית את כוחם וכן משיקולים של מאבק בהלבנת הון. קיים סיכון כי השימוש במטבע יוכרז כלא חוקי במדינות מסויימות ו/או יסבול ממגבלות שיוטלו עליו.
- קיימים כבר היום מטבעות מתחרים לביטקוין שלהם טכנולוגיה עדיפה ומשופרת. חסם הכניסה הטכנולוגי ליצירת מטבע וירטואלי חדש הוא נמוך, ולכן ייתכן מצב בו הרעיון של מטבע וירטואלי יתפוס, אולם את הפירות ייקצרו המשקיעים במטבע אחר שיתפוס תאוצה על חשבון הביטקוין.
- גורם אי הוודאות – קיימים סיכונים רבים שאיננו יכולים לחות או לחשוב עליהם מראש. מדובר בטכנולוגיה חדשה ומורכבת וקשיים או מכשולים רבים עשויים לצוץ.
לסיכום: השקעה במטבע הביטקוין הנה השקעה ספקולטיבית בסיכון גבוה מאד, והיא מתאימה אך ורק למשקיעים אשר מדיניות ההשקעה ורמת הסיכון שלהם מאפשרים השקעות מסוג זה. כמובן שיש גם לשים לב לעובדה שבדרך כלל לא מומלץ להשקיע אחוז גבוה מהתיק בהשקעה ספקולטיבית מעין זו. למשקיעים נועזים במיוחד, ניתן לשקול השקעה במטבע הביטקוין, במינון מדוד, תוך התייעצות עם מומחה לגבי ההיבטים הטכניים והתפעוליים של האחזקה וכן לגבי סיכוני אבטחה רלוונטים. אני מפנה את תשומת הלב לכך ש:
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.