האם המחירים בשוק אגרות החוב גבוהים מדי?
ברוב תיקי ההשקעות מרבית התיק יהיה מושקע באגרות חוב לסוגיהן השונים. אגרות חוב של חברות מוכרות ויציבות נחשבות בדרך כלל לאפיק השקעה ברמת סיכון נמוכה יחסית, המעניק לתיק ההשקעות עוגן יציב. אולם, לאחרונה שוררים בשווקי ההון בארץ ובעולם תנאים חריגים, המחייבים בחינה מחדש של תפיסות מסורתיות והתאמה שלהן למצב המיוחד שקיים כיום בשוק ההון.
בשנים האחרונות ריבית הבנק המרכזי בארה"ב הנה אפסית. הבנקים המרכזיים ברחבי העולם נגררו אחרי הבנק המרכזי האמריקאי ובעצם מזה זמן רב קיימת בעולם סביבת ריבית נמוכה. בישראל, הוריד בנק ישראל לאחרונה את הריבית לרמת שפל היסטורית של 0.5%. זו הריבית הנמוכה ביותר שהיתה בתוקף במדינת ישראל מאז הקמתה.
כאשר סביבת הריבית נמוכה, הריבית המוצעת לציבור על הפיקדונות הבנקאיים אינה אטרקטיבית להשקעה. על מנת להשיג תשואה על ההון הציבור נוהר לשוק ההון ורוכש מכל הבא ליד, מה שמוביל כמובן לעודף ביקושים ולעליית מחירים.
זהו בדיוק המצב כיום בשוק אגרות החוב בישראל, מחיריהם של אגרות החוב גבוהים מאד. לאחרונה התווספו מספר תמרורי אזהרה כאשר נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, ויו"ר הרשות לניירות ערך פרופ' שמואל האוזר התריעו מפני סכנה של התפתחות בועה בשוק אגרות החוב הקונצרניות. התקופה כיום רגישה מאד ויש לבחון בתשומת לב רבה האם הרווח הפוטנציאלי הגלום באגרות החוב בתיק מצדיק את הסיכון שבהחזקתן. קיימות אגרות חוב שונות עם מאפיינים שונים ויש לבחון את הדברים באופן פרטני לגבי כל אחת ואחת מאגרות החוב ו/או קרנות הנאמנות שבתיק ההשקעות.
מומלץ למשקיעים לשים לב לתמרורי האזהרה הקיימים ולפנות בהקדם ליועץ השקעות על מנת לבחון באופן מעמיק את התאמתו של תיק ההשקעות לתקופה הנוכחית.
אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו האישיים של כל אדם. הכותב ו/או מי מלקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו ועשוי להיות לו עניין אישי.